Beoordelingen van O-L-Vrouw Sint-Pieterskerk. (Kerk) in Gent (Oost-Vlaanderen).
O-L-Vrouw Sint-Pieterskerk
Sint-Pietersplein, 9000 Gent
Beschrijving
Informatie over O-L-Vrouw Sint-Pieterskerk, een Kerk in Gent (Oost-Vlaanderen)
Hier kunt u de locatie, de drukste periodes, de openingstijden, foto's, contactgegevens en echte recensies en opmerkingen geleverd door gebruikers van het Internet.
Deze plek heeft zeer goede recensies ontvangen, we raden aan om ze te bezoeken. Ze zullen je zeker een geweldige service geven.
Kaart
Openingstijden van O-L-Vrouw Sint-Pieterskerk
Maandag
Gesloten
Dinsdag
10:00–17:00
Woensdag
10:00–17:00
Donderdag
10:00–17:00
Vrijdag
10:00–17:00
Zaterdag
10:00–17:00
Zondag
10:00–17:00
Beoordelingen van O-L-Vrouw Sint-Pieterskerk
De abdijkerk vervulde een hoofdrol in het groots bouwkundig programma. Bronnen geven een idee van de uitzonderlijk grote abdijkerk in de 15de-16de eeuw. Op dat ogenblik was het gebouw immers reeds het resultaat van een ontwikkeling die op zijn minst terugging tot de Karolingische tijd en in verschillende campagnes verliep.
Aanwijzingen doen vermoeden dat het oorspronkelijk grondplan was samengeteld uit een romaanse, mogelijks zelfs preromaanse kern, die zich in verschillende etappes in alle richtingen, maar voornamelijk oostwaarts heeft uitgebreid. De oudste kern bevindt zich vermoedelijk onder het koepelgedeelte van de huidige barokkerk. Zowel een Latijnse kruisvorm als een centraalbouw behoren tot de mogelijkheden.
Verscheidene bronnen van de 10de en 11de eeuw duiden op bouwactiviteiten, mogelijk verbouwingen, maar ook uitbreidingen. In 945 werden enkele relieken naar de kerk verhuisd, hetgeen kan wijzen op bouwactiviteiten. In 975 werd het koor ingewijd en in 979 de westbouw. Daarmee wordt de afwerking van het totaalconcept gesuggereerd in de latere 10de eeuw. In 1073 werd zeker een uitbreiding in oostelijke richting gerealiseerd. In 1092 werden werken uitgevoerd aan de Sint-Niklaaskapel. In 1148 werd de crypte gewijd en in 1216 de Onze-Lieve-Vrouwekapel. Ten gevolge van een brand in 1378 dienden in de kerk verscheidene herstellingswerken uitgevoerd te worden.
Tussen het eind van de 14de eeuw en de 16de eeuw vonden er meerdere werkzaamheden plaats, zoals werken in het schip in 1385 en een grondige verbouwing van de vieringtoren in 1395. Een belangrijk gedeelte van die werken gebeurden onder leiding van meester-steenhouwer Jan Eebins en meester-timmerman Laurens van der Leyen. De meeste metselwerken werden toen geleid door Gillis van den Damme. Ook glasmaker Jacob van der Straten en schilder Rogier van de Woestijne kregen geregeld opdrachten. In 1480 werd een nieuwe overwelving van de kerk besteld. Nog aan het einde van de 15de eeuw werd de noordelijke zijbeuk grondig gewijzigd en verhoogd.
In de 15de-16de eeuw deed de abdijkerk zich voor als een vrij groot oostwestelijk gericht gebouw dat de noordzijde van de kruisgang innam. Het schip was met haar vijf traveeën zeer kort ten opzichte van het uitgestrekte koorgedeelte. Dat is kenmerkend voor benedictijnenabdijen. Het schip was driebeukig. De ongelijke breedte van de zijbeuken wijst op de verschillende bouwfasen. Ten oosten van het schip was er een lichtjes uitspringend transept. Vier zware bunderpijlers duidden de viering aan en ondersteunden de toren. Ten oosten daarvan strekte zich het lange monnikenkoor met halfcirkelvormige sluiting en kooromgang uit. Die waren aan de oostzijde afgewerkt met een tweede, kleiner transept en een grote apsiskapel op klaverbladvormige plattegrond. De bouwsels aan de noord- en zuidkant van het monnikenkoor bleken toevoegingen uit verschillende periodes en gaven de kerk een wat ongewone, meer complexe structuur dan men bijvoorbeeld van een gewone dorpskerk gewend was.
De westgevel van de abdijkerk stond niet vrij, wat voor een monastiek gebouwencomplex niet ongewoon was, aangezien de kerk enkel of toch hoofdzakelijk voor de monnikengemeenschap bestemd was. Er was een abtswoning en een grote ontvangstkamer tegen de kerk aangebouwd. De kerk had een basilicale opbouw, hetgeen betekent dat de middenbeuk hoger opging dan de zijbeuken en de kooromgang en door hoge vensters werd verlicht. Het eerst vermelde transept, waarboven de vieringtoren oprees, was eveneens een zeer hoog opgaand gedeelte. Deze toren was aangelegd op een vierkante plattegrond, maar verjongde in een achthoekige geleding, die in de 16de eeuw peervormig was afgewerkt.
De kerk, zoals die zich voordeed in de 15de-16de eeuw, werd in de 17de-18de eeuw door de nog steeds bestaande barokkerk vervangen. Uit verschillende bronnen blijkt namelijk dat de abdij na de godsdiensttroebelen van de 16de eeuw nog slechts gedeeltelijk overeind stond. Enkele jaren later werd aldus besloten een nieuwe bidplaats op te richten.
Mooie indrukwekkende barok stijl
Mooie kerk gratis te bezichtigen
Hele mooie prachtige kerk
Mooi. Prachtig orgel
Een mooie kerk waar ik regelmatig kom, makkelijk met de auto omdat er parking is ondergronds.
Deze kerk wordt vaak vergeten door toeristen. Maar is wel de moeite waard.
Mooie kerk ook geweest voor de uitvaart van luc de vos en vorige maand in de week van het gents .An 😇
Fantastisch mooie kerk met een authentiek Van Peteghem orgel.
Zeer mooie kerk... Met grote parking
Prachtige kerk met authentieke elementen en een prachtig orgel
Prachtige locatie voor festival Van Vlaanderen
Zeker een bezoekje waard !
Prachtig
Prachtig, zeker een bezoek waard.
Een warm alternatief voor de kathedraal bij koud weer .
Mooi, zeker de moeite om eens binnen te gaan
Zeer mooie locatie voor Kerstconcert
Indrukwekkend 🙃
De mooiste kerk van Gent.
Goede hosties, en vriendelijke pastoor
Prachtig gebouw.
Prachtige kerk
Prachtige kerk
Prachtig
Het was in de schemering, in de meest "Romeinse" Belgische kerken, dat mijn ogen werden geopend voor de majesteit van de barok. Ik was een tiener en wist niet dat ze rustig op me stond te wachten langs een groot en mooi plein, aan het pad dat van het centrum naar het station leidt.
Gouden licht versterkte de architectonische details. Het prachtige hekwerk dat de koorgang scheidde van het koor glansde.
Polychrome knikkers, overblijfselen van een oud doksaal, verlevendigden hier en daar het enorme gebouw.
De afwezigheid van een schip geeft het heiligdom de vorm van een omgekeerd kruis genaamd "Saint-Pierre", de bezoeker bevindt zich onmiddellijk onder de prachtige koepel op hangers bezield met sculpturen.
Dank aan pater Huyssens, architect, voor het overbrengen van deze onvergetelijke emotie aan mij. Zijn Saint-Loup-kerk in Namen trof Charles Baudelaire: we bevinden ons dus in zeer goed gezelschap!...
(Vertaald) Super!, deze dubbele naam, namelijk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieterskerk, stamt uit 1810 en verwijst naar de gesloopte Onze-Lieve-Vrouwkerk eind 18e eeuw.
Deze statige kerk werd gebouwd op de fundamenten van een voormalige romaanse abdijkerk. De ruimte binnenin is indrukwekkend, de kunstschatten zijn uniek. Er zijn veel sculpturen en standbeelden, evenals veel oude schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. Daarnaast bevat de kunstcollectie 19e-eeuwse vazen, zilveren sokkels en zilveren bekers. Opmerkelijk is ook de 14e-eeuwse albasten figuur van Onze-Lieve-Vrouw van Rywa, die onder meer werd aangeroepen tegen de pest. Het zilveren altaarkruis uit 1752 is een typisch voorbeeld van de rococostijl. Het monumentale Van Peteghem-orgel uit de eerste helft van de 19e eeuw is de moeite waard om te zien en te beluisteren.
Het is ook de moeite waard om de Tweekerkenstraat op te gaan, want vanaf daar heb je goed zicht op de twee torens van de kerk.
De 17e-eeuwse Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk is een klassiek voorbeeld van Gentse barok.
Als je in de buurt bent, is het de moeite waard om te komen kijken. Ik raad aan!
Een grote kerk die je kunt zien vanaf het gigantische plein ervoor. Moeite waard als je in de buurt bent. Het grappige feit was dat er binnen een cultuurevenement plaatsvond in plaats van een mis - wat cool is.
Deze plek is enorm groot en prachtig... Je zou de binnenkant geweldig vinden... Foto's zijn niet toegestaan binnen, maar bezoek het en je zult versteld staan van de schilderijen en beeldhouwwerken daar... Het is in Gent
Ik deel de mening van andere bezoekers, een bezoek is de moeite waard...schatkamer en foto's/steengravures op hun best. Goede verbinding met buslijn / kleine bars / restaurants... We waren heel blij. Let op de openingstijden.
Een indrukwekkende kerk!
Een prachtige kerk die renovatie nodig heeft. De kerk bevat een groot aantal relikwieën, allemaal gratis tentoongesteld. De koepel is gerenoveerd en is prachtig wit, wat laat zien wat het eindresultaat zou kunnen zijn als de hele kerk deze behandeling zou krijgen. Er is een schatkamer waar delen van het dak loskomen, waar echt wat werk aan is.
Ik kom deze kathedraal toevallig tegen omdat deze niet in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden ligt. Het is prachtig en vol met schilderijen. Als je tijd hebt en niet te moe bent om extra te lopen, moet je het bezoeken
Dit is één van de bekendste kerken van Gent naast de Sint Niklaas, Sint Baafs, Sint Jacobs, etc. Deze kerk maakte deel uit van de Sint-Pietersabdij van Gent. Binnen is de kerk erg mooi met prachtige katholieke kunst. Het ligt vlakbij het Zuid, Overpoort en universiteiten. Een bezoek wordt aanbevolen, ook organiseert de stad elk jaar een kermis in de binnenplaats van de kerk. Aan de achterkant van de kerk heb je ook een mooie wijngaard die overdag open is, erg leuke plek om te bezoeken.
De Sint-Pieterskerk heeft een zeer lange geschiedenis, eerst kerk, daarna schilderijengalerij, nu kerk. Geen wonder dat deze kerk zoveel prachtige schilderijen heeft.
Geen zorgen, deze kerk is elke dag geopend, dus je kunt de schoonheid ervan bewonderen.
Zeer grote en mooie kerk met prachtige schilderijen en interieur.
De toegang is zoals het hoort gratis.
Het is een heel mooie en heilige plaats in Gent. Ik ben niet religieus, maar ik raad het echt aan. Kom gewoon en wees stil.
Zeer indrukwekkende kerk die je zeker moet zien.
Mooie architectuur en prachtige akoestiek
Pure schoonheid. Dat geldt ook voor het plein ervoor en de omliggende gebouwen.
Spiritualiteit getransformeerd in materialiteit!
Snelle en zeer gastvrije bediening
Prachtig gebouw
Ga vooral naar binnen, het is adembenemend
Sfeer!!
Mooie mand!!!
De tuinen
contact
Foto's
Alle
Kerkgebouw
Nieuwste uploads
Street view en 360
Van eigenaar
Video'S