Beoordelingen van Sint-Pietersbandenkerk. (Kerk) in Dendermonde (Oost-Vlaanderen).
Sint-Pietersbandenkerk
Marktplein, 9220 Hamme, België
Beschrijving
Informatie over Sint-Pietersbandenkerk, een Kerk in Dendermonde (Oost-Vlaanderen)
Hier kunt u de locatie, de drukste periodes, de openingstijden, foto's, contactgegevens en echte recensies en opmerkingen geleverd door gebruikers van het Internet.
Deze plek heeft zeer goede recensies ontvangen, we raden aan om ze te bezoeken. Ze zullen je zeker een geweldige service geven.
Kaart
Openingstijden van Sint-Pietersbandenkerk
Maandag
08:00–18:00
Dinsdag
08:00–18:00
Woensdag
08:00–18:00
Donderdag
08:00–18:00
Vrijdag
08:00–18:00
Zaterdag
08:00–18:00
Zondag
10:00–16:30
Beoordelingen van Sint-Pietersbandenkerk
C. B.
Hamme kende een vrij vroege kerstening. De vermoedelijke schenking omstreeks 660 door Reinilde van Kontich, van het dorp Hamme aan de abdij van Lobbes, zal de kerstening bevorderd hebben. In de 7de-8ste eeuw stond er in Hamme vermoedelijk een houten kerkje, buiten het huidige centrum van de gemeente.
In de 9de eeuw werd een tweede kerkje gebouwd, op de plaats van het huidige kerkgebouw. In bronnen van 1135 wordt er al melding gemaakt van een stenen kerk. In een zegelbrief begiftigt de bisschop van Doornik de abdij van Lobbes met het patronaat van de kerk van het domein Hamme. Tot 1331, en zelfs nog later, stond de parochie onder toezicht van de landdeken van Waas. Dit kerkgebouw was opgetrokken in vroegromaanse stijl. In de 12de eeuw (tussen 1100 en 1199) werd de kerktoren door brand vernield. Pas in de 15de eeuw kreeg de kerk een nieuwe toren.
In 1452 werd Hamme door de Gentenaars verwoest en brandde de zuidzijde van de kerk af. In 1467 startte de wederopbouw en werd de zuidkant verbreed. Daartoe werden vijf pilaren in de kerk bijgebouwd en verkreeg de kerk een asymmetrisch grondplan. In 1578 trokken de Gentenaars opnieuw een spoor van vernieling door het Waasland. In Hamme werd de kerk belaagd en werd bijna de volledige dorpskern verwoest. In de eerste helft van de 17de eeuw was de kerk nog steeds in slechte staat als gevolg van de onlusten. Stilaan werden enkele verbeteringen en herstellingen uitgevoerd.
In 1618 werd een stenen vloer in de kerk gelegd (voorheen was er een aangestampte lemen vloer) en in 1654-1655 werd een nieuwe zijbeuk gebouwd aan de noordkant van de kerk. Deze ingrepen mochten echter niet baten, want in het begin van de 18de eeuw bleek het kerkgebouw in zodanig slechte toestand dat men besliste om de kerk af te breken en een nieuwe kerk te bouwen met behoud van de 15de-eeuwse toren. De nieuwe classicistische kerk met barokke voorgevel, gelijkend op de Sint-Ludgeriskerk van Zele van 1699, is een ontwerp van Thomas Laureys, augustijnenmonnik uit de abdij van Dendermonde. De werken werden gestart in 1740 en voltooid op 21.02.1753. De kerk werd op 16.09.1753 door bisschop van der Noot ingewijd.
In 1808 was de voorgevel in bouwvallige toestand waardoor de barokke bekroning deels afgebroken moest worden en de gevel zijn huidig uitzicht met versoberde afgeschuinde zijden en hoekpostamenten met siervaasbekroning kreeg en nieuw torenkruis!
De plattegrond ontvouwt een driebeukige kerk van negen traveeën met ingebouwde westtoren op vierkant grondplan en koor van één travee met driezijdige sluiting, geflankeerd door een sacristie en een doopruimte; vroeger met knekelhuis achteraan. Volledig opgebouwd uit kalkzandsteen met afdekkend zadeldak en lessenaarsdaken, aansluitend onder de dakrand van het schip, koor en de bijgebouwen onder halve schilddaken (natuurleien). Daken voorzien van kleine dakkapellen met een schilddak bekroond door een goudkleurige appel.
Westgevel met centraal portaal met rondboogdeur in rechthoekige geblokte hardstenen omlijsting onder kroonlijst en bekronende grote oculus in geprofileerde hardstenen omlijsting met een druiplijst en arduinen gevelplaat, oorspronkelijk met wapenschild van de prelaat van Lobbes. Links en rechts, flankerende pilasters, oorspronkelijke steunberen van de 15de-eeuwse toren, waarop in 1870 de heiligenbeelden van Petrus en Paulus geplaatst werden. De beelden in witte kalkzandsteen zijn een ontwerp van Cornelius De Preter.
Boven de voorgevel uitstekende vierkante torengeleding met gekoppelde spitsboogvormige galmgaten onder omlopende waterlijst. Torenuurwerk aan de voorzijde in een latere fase aangebracht. Bekronende hoge ingesnoerde naaldspits met smeedijzeren kruis. Zijbeuken in de westgevel voorzien van spiegelboogvormige deuren in een vlakke en geblokte hardstenen omlijsting met sluitsteen met hartmotief en kroonlijst en steekboogvormig venster in een fijne hardstenen omlijsting met waterlijst erboven. Oorspronkelijke barokke gevelbekroning in 1808 vervangen door de huidige afgeschuinde daklijn met siervaas op de hoekpostamenten.
F. V. G.
Prachtige kerk zeker een bezoek waard. Jammer genoeg krijgen allerlei malafide bouwpromotoren in ons mooi centrum vrij spel en komt het authentieke centrum van Hamme hierdoor in gevaar. Gemeentebestuur : 'shame on you'.
R. D. C.
Sint Pieter werd in Rome opgesloten en door een engel bevrijd.
Deze kerk schijnt niet zo oud te zijn maar schijn bedriegt. Er was reeds in de 7de eeuw een kerkje. In de 9de eeuw werd dit vervangen door een stenen kerkje en is één van de oudste kerkjes uit de streek.
Ook vind men er nog een spoor van de Eucharistische Kruistocht. Een beweging opgericht door de Norbertijnen en op het hart gedragen door Priester Poppe. Ook welbekend in deze regio...
F. V. D.
Prachtig gebouw, wie in Hamme komt en houdt van architectuur moet zeker eens een kijkje nemen.
A. V.
Mooie kerk en alle dagen open.
V. L.
Prachtige kerk
J. V. H.
Paar jaar geleden aan de buitenkant onder handen genomen, dus ziet er nu redelijk netjes uit.
D. V. C.
Zeer mooie kerk, met 360° voorstelling!
E. D. W.
Blij terug eens naar de kerk te gaan