Beoordelingen van Sint-Martinuskerk Gijzegem. (Kerk) in Aalst (Oost-Vlaanderen).
Sint-Martinuskerk Gijzegem
Gijzegem-Dorp, 9308 Aalst, België
Beschrijving
Informatie over Sint-Martinuskerk Gijzegem, een Kerk in Aalst (Oost-Vlaanderen)
Hier kunt u de locatie, de drukste periodes, de openingstijden, foto's, contactgegevens en echte recensies en opmerkingen geleverd door gebruikers van het Internet.
Deze plek heeft zeer goede recensies ontvangen, we raden aan om ze te bezoeken. Ze zullen je zeker een geweldige service geven.
Kaart
Beoordelingen van Sint-Martinuskerk Gijzegem
F. C. k.
Prachtig hoofdaltaar met beeld van Bisschop Livinus van Gent. Het interieur is typisch rococo. De middenbeuk is afgezet door rondboogarcaden op Toscaanse zuilen, het schip en zijbeuken zijn overdekt met Boheemse kappen tussen gordelbogen op rocococonsoles. Het mooie marmeren hoogaltaar werd op 12 mei 1780 door Jonker Carolus Goos, heer van Gijzegem, aangekocht uit de Jezuïetenkerk te Gent. Dit altaar was in 1623 aan de Jezuïetenkerk geschonken door bisschop Triest en bevatte een schilderij van Rubens :« De marteldood van de Heilige Livinus ». Dit doek berust thans te Brussel. Baron Goos schonk tevens de trappen voor het altaar evenals de tombe waarop het beeld van de kerkpatroon Sint-Martinus geplaatst is. Beide religieuze kunstwerken werden reeds in 1773 geschonken, wat doet vermoeden dat zij toen het hoogaltaar uitmaakten. Zij werden in 1780 in het nieuwe altaar verwerkt. Op 2 augustus 1774 kon de nieuwe kerk plechtig gewijd worden door Johannes Henricus, aartsbisschop van Mechelen. Er hangen ook 2 grote altaarschilderijen op doek van de hand van de Mechelse schilder Daniel Herreyns. De hemelvaart van Maria uit 1774. Afmeting 420 op 254 cm. Zijaltaar noord. Dit schilderij zit vervat in een marmeren zijaltaar. Er zijn twee marmeren zijaltaren, deze werden in 1773 aangekocht. In 1774 kregen zij hun houten bekroning. Het linker altaar van Onze Lieve Vrouw wordt bekroond door het schilderij “De Hemelvaart van Maria” (1774). Het rechter altaar van Sint-Rochus draagt het schilderij “Sint-Rochus en de pestlijders” (1783). Beide schilderijen werden besteld bij de Mechelse schilder Daniel Herreyns. Beide marmeren zijaltaren zijn bekroond met schilderijen van de hand van Daniël Herreyns:de Hemelvaart van Maria (1774 - links). fotocopyright kunstrestauratie atelier kerat bv
F. C. k. (. C.
Prachtige kerk met mooie kunstschatten. Deze classicistische kerk gelegen nabij Aalst werd gebouwd in 1771-1772.t. De plattegrond ontvouwt een driebeukig schip met vijf rondbogen en een driezijdig gesloten koor. De zuid sacristie dateert van 1774, de doopkapel en bergplaats aan de noordgevel uit 1933 en dit naar een ontwerp van architect Henri Valcke uit Gent. De drie altaren en de marmeren vloerbekleding van het koor zijn afkomstig uit de vroegere Jezuïetenkerk te Gent. Het interieur van de kerk bevat verder nog een aantal 18de-eeuwse schilderijen, twee biechtstoelen uit 1774, een preekstoel uit 1779 en een orgel door van Peteghem uit 1776-1780.Het hoogaltaar ter ere van de heilige Livinus werd oorspronkelijk opgericht in 1623 in de Sint Livinuskerk in Gent (Volderstraat).en was een schenking aan deze kerk door bisschop Antoon Triest.
In 1780 werd dit altaar op initiatief van baron Frans Goos, heer van Gijzegem, overgebracht naar de Sint-Martinuskerk van Gijzegem.
G. V. d. C.
Kerstmarkt Kwb
E. D. V.
De kerk was netjes en goed verwarmd .
P. M.
Hele mooie kerk en vriendelijke mensen.
J. S.
Mooie kerk.
J. V. d. V.
Wordt momenteel gerestaureerd.
M. V.