Beoordelingen van Waterkasteel Hof van Veltwijck. (Cultureel Centrum) in Antwerpen (Antwerpen).
Waterkasteel Hof van Veltwijck
Veltwijcklaan 27, 2180 Antwerpen, België
Beschrijving
Informatie over Waterkasteel Hof van Veltwijck, een Cultureel centrum in Antwerpen (Antwerpen)
Hier kunt u de locatie, de drukste periodes, de openingstijden, foto's, contactgegevens en echte recensies en opmerkingen geleverd door gebruikers van het Internet.
Deze plek heeft zeer goede recensies ontvangen, we raden aan om ze te bezoeken. Ze zullen je zeker een geweldige service geven.
Kaart
Beoordelingen van Waterkasteel Hof van Veltwijck
C. B.
Complex in traditionele bak- en zandsteenstijl, bestaande uit een U-vormig waterkasteel uit de 16de eeuw, gelegen binnen een rechthoekig omgracht landschapspark, en een U-vormig neerhof aan noordzijde met centraal poortgebouw, door een gekasseide lindedreef verbonden met de Veltwijcklaan.
In een akte van 3 november 1545 is er sprake van de gedwongen verkoop van een hoeve op deze plaats. De oudste vermelding van het "Hof van Veltwijck" dateert van 1565. Zo genaamd naar de eerste eigenaar, Aert Van Veltwijck, een Antwerpse poorter die hier een "hof van plaisantie, een omwaterd lusthof", liet oprichten: een gesloten vierkant complex met vier slanke hoektorens te midden van een vijver (zie schilderij trapzaal). Tijdens het beleg van Antwerpen (1584-1585) kwam het complex leeg te staan en raakte het in verval. Eigenaars en verbouwingen volgden elkaar op; onder meer Lucas van Opmeer (circa 1656) die het kasteel een grondige opknapbeurt gaf. Vermoedelijk was het C. De Winter, een Antwerps koopman en eigenaar van 1754 tot 1780, die het kasteel aan de noordzijde liet openbreken en de gracht gedeeltelijk opvullen, zodat een U-vormig complex met binnenhof ontstond; voor de ingang werd in 1759 een beukendreef aangelegd. Circa 1905 werd het hoofdgebouw opgetrokken tot twee bouwlagen, samen met een algemene restauratie naar ontwerp van Blomme. Barones de Borrekens, eigenares vanaf 1902, verkocht het goed in 1929 aan de gemeente: het kasteel werd vanaf 1930 ingericht als gemeentehuis (sedert 1983 districtshuis) naar ontwerp van E. Bilmeyer en H. Claes; het park werd opengesteld voor het publiek (een gedeelte werd in 1931 verkocht als bouwgrond). Naar ontwerp van J. Boeren werd in 1966 een L-vormig paviljoen aansluitend op de dienstgebouwen opgericht. In 1980 restauratie van de funderingen van het hoofdgebouw, waarvoor de slotgracht werd drooggelegd. De tweede fase voorzag in de restauratie der voorgebouwen; goedgekeurd door de gemeente op 27/9/1983 en uitgevoerd naar ontwerp van Rutger Steenmeijer en Wouter Vlaanderen. Hoofdgebouw heden ontruimd wegens bouwvalligheid. Algemene restauratie voorzien.
U-vormig aaneengesloten en vrij gaaf bewaarde dienstgebouwen van één bouwlaag onder leien zadeldaken; centrale ingangstoren op vierkante plattegrond van drie bouwlagen onder peerspits (leien); doorgang met moer- en kinderbalken. Op noordwestelijke hoek nieuw L-vormig paviljoen van één bouwlaag onder schild- en zadeldak (leien). Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plinten, gemarkeerd door zandstenen speklagen, negblokken en steigergaten; overkragende daklijsten, bij de toren op houten consoles. Gesloten noordgevel, tot vóór de restauratie met een tweetal rondboogdeuren en sporen van gedichte muuropeningen. Zuidgevel met getrapte dakvensters: houten laadluiken in zandstenen omlijsting met waterlijst op consoles. Rechthoekige muuropeningen, waaronder kruiskozijnen en een bolkozijn (ingangstoren), in zandstenen omlijsting. Rondbogige ingangspoort in zandstenen omlijsting met negblokken, imposten en sluitsteen. Ingangstoren met zandstenen zonnewijzer en uurwerk (17de eeuw), respectievelijk aan zuid- en noordgevel. Haakse vleugel aan oostzijde met zuidelijke trapgevel (7 trappen + overhoeks topstuk). Ten zuiden de oorspronkelijke erven, heden met Franse tuinaanleg.
P. V.
Geweldig kasteel, goed bewaard met prachtig domein om te wandelen
J.
Mooi domein met park en goed behouden kasteel
C. V.
Een prachtig Kasteel in mijn geboortedorp Ekeren. Fantastisch mooi!!!
J. T.
Dit prachtige en goed bewaarde kasteel ligt in het centrum van Ekeren en leunt aan tegen het grote natuurreservaat De Oude Landen. Een gecombineerd bezoek aan het waterkasteel en het achterliggende natuurgebied vormt een ideale uitstap voor een volledige dag. Tussen 1949 en 2019 werd het kasteel achtereenvolgens geklasseerd als beschermd monument , bouwkundig erfgoed en als landschap. De Ekerenaars mogen hier dus terecht fier op zijn.
E. S.
Een heerlijke locatie om even tot rust te komen. Een prachtige gebouw omringd door een mooie tuin en erachter vind je een stuk bos en van daaruit geraak je in het natuurgebied Oude Landen.
T.
Heel gezellige plaats met een vrij groot park er naast, mijn ouders zijn hier 13 jaar geleden getrouwd en overlaatst de ouders van een vriendin. De trouw word goed geregeld en het is wel grappig vond ik. Letterlijk in de muur van het kasteel zit een cafeetje, toen ik er was aan het eten en drinken zaten we aan een tafel en het stonk er toen erg naar riolering, ik weet niet wat er toen aan de hand was maar het was niet zo fijn. Voor de Pokémon go fans(als die er nog zijn) er is een gym in het midden van het kasteel en vrij veel pokestops rondom het park. Ik geef het een solide 4ster omdat ik me wel kon amuseren!
R. M.
Prachtig gebouw in heerlijke omgeving
m. ‘. w.
Prachtig kasteel om een huwelijk in te vieren. Het binnenwerk oogt modern traditioneel. Wek spijtig dat de stoelen van het voltallig college rond de tafel staan, het geeft de indruk dat we nog moeten wachten op enkele belangrijke mensen, terwijl de belangrijkste twee al plaatsgenomen hebben. Buiten ziet het er fenomenaal uit, echt een oud slot uit de sprookjes.
j. m.
EKEREN een van de mooiste dorpen rond Antwerpen